Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Αντώνης Λιάκος: Ποιος κέρδισε στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο; Οι Βαλτικές Χώρες, οι Έλληνες, η ιστορία του 20ού Αιώνα και η Ευρώπη

  
Η αυγουστιάτικη αθηναϊκή τρικυμία σε φλυτζανάκι για το συνέδριο στην Εσθονία, τον ναζισμό και τον κομμουνισμό, ελάχιστα έχει να κάνει με την Δεξιά, την Αριστερά και με την πολιτική, όπως την καταλαβαίνει ο κόσμος σήμερα. Έχει όμως να κάνει πολύ με αυτό που όλος ο κόσμος αποκαλεί «ελληνική ιδιομορφία». Φυσικά και με τον εγχώριο πολιτικαντισμό. Και είναι πρώτα-πρώτα ζήτημα νοοτροπιών, θεσμών και κυρίως πολιτισμικό. Μόνον δευτερογενώς χρησιμοποιείται εργαλειακά ως πολιτικό ζήτημα. 
Πίσω από το ψυχόδραμα, πέραν της «ιδεολογικής» ρητορικής (και της αντιζηλίας εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης για εντελώς υλικά πράγματα), εμπλέκεται κάτι πιο στερεό και μακροχρόνιο με τη μορφή ανεπεξέργαστης συνέχειας: Ο παραδοσιακός εργαλειακός ελληνικός «φιλο-Ρωσισμός» άρχισε παλιά ως φιλο-Τσαρισμός (είχε εκκλησιαστικές και «αντιδυτικές» ρίζες και παρέβλεπε την κληρονομιά του Μεγάλου Πέτρου που έκανε την Ρωσία μέρος της πολιτισμικής Δύσης). Στον 20ό Αιώνα έγινε «φιλο-Σοβιετισμός» και κατέληξε νοσταλγικός ρετρό «φιλο-Κομμουνισμός» σήμερα. Στην «εθνική μας ιδιομορφία» ανήκει πια και η καθολική, διακομματική αλαζονεία των εγχώριων πολιτικών, μιντιακών και ακαδημαϊκών ελίτ απέναντι στις Κεντρο/Ανατολικο/Βορειοευρωπαϊκές χώρες - πρώην μέλη της ΕΣΣΔ ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Εξίσου υπεροπτικά βλέπουν βέβαια και τις «αδελφές» μας χώρες των Βαλκανίων, δηλαδή της καθ' ημάς Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αντίστροφα, αυτό που εκδηλώνεται στις Βαλτικές χώρες ως (ιδεολογικός) «αντι-Σοβιετισμός» ή «αντι-Κομμουνισμός», περιέχει μεγάλη δόση (ιστορικού) «αντι-Ρωσισμού». Γιατί, πριν από τις δύο Σοβιετικές κατοχές, οι χώρες αυτές βίωσαν μακροχρόνιες Τσαρικές κατοχές (συχνά ως συγκατοχή ή διχοτόμηση από συνεργασία Ρωσίας - Πρωσίας, πριν δημιουργηθει η Γερμανία). Το ίδιο, και πιό έντονα, ισχύει για την Πολωνία: Υπέστη δύο κατοχές από την Τσαρική Ρωσία, μια διχοτόμηση από τις εμπόλεμες μεταξύ τους Πρωσία και Αυστρο-Ουγγαρία των Αψβούργων και τρείς κατοχές-διχοτομήσεις από σύμπραξη Τσαρικής Ρωσίας και Πρωσίας ή Σοβιετικής Ενωσης και Χιτλερικής Γερμανίας.
Οι εγχώριες πολιτικές ελίτ θεωρούν αδιαπραγμάτευτους τους ιστορικούς λόγους που (ενδεχομένως) έχει η χώρα μας να πολιτεύεται έτσι στη διεθνή σκηνή. Όμως δεν σέβονται καθόλου αντίστοιχους ιστορικούς λόγους που έχουν άλλες χώρες για να πολιτεύονται αλλιώς. Φυσικά, αυτή η «εθνική» οπτική γωνία δεν αντέχει σε καμμιά λογική και δημοκρατική κριτική. Το παλιό άρθρο του ιστορικού Αντώνη Λιάκου μιλά για την πραγματική ιστορία του 20ού Αιώνα και για το δέον γενέσθαι.
Γ. Ρ.
 
Ποιος κέρδισε στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο; H απάντηση δεν φαίνεται σήμερα να είναι τόσο αυτονόητη, όσο στο τέλος του πολέμου.
Σύμφωνα με την τρέχουσα αμερικανική ρητορεία οι Αμερικανοί έσωσαν την Ευρώπη από τους Ναζί, όπως πενήντα χρόνια αργότερα την έσωσαν από τον κομμουνισμό. Μια άλλη απροσδόκητη απάντηση άκουσα στο «Μουσείο Κατοχής της Λεττονίας 1940-1991». Πρόκειται για ένα μουσείο - ως κτίσμα εντελώς αταίριαστο με την κουκλίστικη Ρίγα - το οποίο αναφέρεται στη διαδοχική κατοχή της Λεττονίας. Πρώτα οι Ρώσοι, που την κατέλαβαν με το σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, σύμφωνα με το οποίο Χίτλερ και Στάλιν διαμέλισαν την Πολωνία και ο δεύτερος κατέλαβε τις Βαλτικές δημοκρατίες. Υστερα οι Γερμανοί όταν επιτέθηκαν στους Ρώσους το 1941. Στη συνέχεια ξανά οι Ρώσοι όταν νίκησαν και απώθησαν τους Γερμανούς. H χώρα έγινε ανεξάρτητη μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που η Λεττονία βρέθηκε ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα. Το ίδιο συνέβη και το 1919. Ενα χρόνο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της έγινε θέατρο μαχών ανάμεσα στον εμφύλιο που ακολούθησε τη Ρώσικη Επανάσταση του 1917. Αλλοτε την καταλάμβαναν οι Ερυθρές φρουρές, άλλοτε η Σιδηρά φρουρά. Ο Κόκκινος τρόμος εναλλασσόταν με τον Λευκό τρόμο. Εχασε τότε η Λεττονία το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Εχασε άλλο ένα τρίτο, στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διανομή των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας
σύμφωνα με το Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροππ (1939-1940)
Το 1940 μπήκαν οι Ρώσοι. Μαζική μεταφορά των ελίτ στη Σιβηρία, σοβιετοποίηση της κοινωνίας, κρατικοποίηση των επιχειρήσεων και της αγροτικής γης, κλείσιμο των εκκλησιών. Οταν εισέβαλαν οι Ναζί, οι Λεττονοί τούς υποδέχθηκαν με λουλούδια, θεωρώντας τους απελευθερωτές. Υπάρχει μια μεγάλη φωτογραφία στο Μουσείο. Αλλά σε λίγο άρχισε η ναζιστικοποίηση της κοινωνίας. Εξόντωση όσων είχαν συνεργαστεί με τους Σοβιετικούς, εξόντωση των Εβραίων που αποτελούσαν το 7,5% του συνολικού πληθυσμού. Ο πόλεμος όμως είχε και εμφύλια διάσταση. Πριν φύγουν οι Ρώσοι, είχαν κάνει επιστράτευση και τα λεττονικά στρατεύματα εντάχθηκαν στον Κόκκινο στρατό. Νέα επιστράτευση από τους Ναζί. Στο παγωμένο βόρειο μέτωπο πολεμούσαν Λεττονοί εναντίον Λεττονών, πατεράδες εναντίον γιων, αδελφοί εναντίον αδελφών. Νέες εκκαθαρίσεις όταν νίκησαν οι Σοβιετικοί, μαζικές εξορίες στη Σιβηρία όλων εκείνων που συνεργάστηκαν ή που θεωρήθηκε ότι συνεργάστηκαν με τους Ναζί. Αποναζιστικοποίηση και επανασοβιετοποίηση της κοινωνίας με ό,τι σήμαινε σε ανθρώπινο κόστος. Οι Σοβιετικοί κατείχαν τη μικρή βαλτική χώρα ως το 1991.
Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (1918)
1922 Πολωνία και Βαλτικές Χώρες
Σχολιάζοντας αυτή την τροπή της ιστορίας, η ξεναγός του «Μουσείου Κατοχής» είπε ότι οι Σύμμαχοι, εννοώντας τους δυτικούς Συμμάχους, έχασαν τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί έχασαν την Ανατολική Ευρώπη για πενήντα χρόνια. Τον πόλεμο τον κέρδισε ο Στάλιν, συμπέρανε μελαγχολικά. Παράξενο συμπέρασμα, αλλά αυτή την αντίληψη για την ιστορία έχουν οι Λεττονοί. Κι αυτή η αντίληψη συνοδεύεται με το αίσθημα ότι η Δύση τούς πρόδωσε. Επομένως δίκαια επανόρθωση η αποδοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από αυτή την ιστορική αντίληψη και τη συνακόλουθη ανασφάλεια προκύπτει και η πρόσδεση στην αμερικανική πολιτική. Και αυτή την ιστορική αντίληψη, περισσότερο ίσως επεξεργασμένη και με αποχρώσεις, και αυτά περίπου τα αισθήματα είναι κοινά όχι μόνο στις Βαλτικές δημοκρατίες αλλά και ανάμεσα στους Πολωνούς και στους Τσέχους, στους Σλοβάκους και στους Ούγγρους. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσα σε μια συνάντηση στη Ρίγα με συναδέλφους από την «παλιά» και τη «νέα» Ευρώπη, για τη σύγκλιση των προγραμμάτων ιστορίας στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Η Βαλτική μετά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721)
Τελικά αποδεικνύεται ότι ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι η κοινή πληγή της Ευρώπης. Ο διευρυμένος πολεμικός κύκλος που άνοιξε με τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη σύγκρουση Επανάστασης και Αντεπανάστασης, Κομμουνισμού και Φασισμού, Συμμάχων και Αξονα, ήταν τελικά ένας παρατεταμένος ευρωπαϊκός εμφύλιος. Ευρωπαϊκός εμφύλιος όχι επειδή σήμερα θεωρούμε την Ευρώπη ως ενιαία πολιτική οντότητα, αλλά γιατί αποτελείται από πλήθος μικρούς και μεγάλους εμφύλιους. Ο τρόπος αντίληψης και ερμηνείας αυτού του κύκλου διαφέρει ανάμεσα στην παλιά και στη νέα Ευρώπη. Στην πρώτη, η αντίθεση στον φασισμό αποτέλεσε την κοινή βάση της μεταπολεμικής συναίνεσης (και στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία από τη δεκαετία του '70) στην οποία συναντιόνταν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, περιλαμβανομένων και των κομμουνιστικών. Στην Κεντροανατολική Ευρώπη όμως υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πολιτική κουλτούρα της οποίας η κοινή βάση είναι η εναντίωση στον σοβιετικό ολοκληρωτισμό. Εμείς θέλουμε να συντηρήσουμε τη μνήμη στο Μακρονήσι και στη Γυάρο. Εκείνοι κάνουν μουσεία για τα Γκούλακ και τα στρατόπεδα στη Σιβηρία. Ομοιες ιστορίες βασάνων και πένθους, με διαφορετικό πολιτικό πρόσημο όμως.
Και δεν είναι χωρίς τρέχουσες πολιτικές συνέπειες αυτές οι ιστορίες. Το πρόβλημα των ρωσικών μειονοτήτων στις βαλτικές δημοκρατίες, που μετρούν ποσοστά της τάξης του 30% και 40%, είναι ένα από αυτά. Οι Ρώσοι είναι πολίτες χωρίς δικαιώματα. Ούτε η γλώσσα τους έχει επίσημο στάτους. H διάκριση άλλωστε σε αυτούς που ήταν εγκατεστημένοι εκεί πριν από το 1940 και σε αυτούς που ήλθαν μετά το 1945 παραπέμπει σε ιδεολογίες που στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούμε ξεπερασμένες και επικίνδυνες.
Ρωσία και Βαλτική, 1350-1360 (Παν'μιο του Τέξας)
Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, 1618
Τελικά στις χώρες αυτές καταλαβαίνει κανείς τη διαφορετικότητα αλλά και την ευρυχωρία της Ευρώπης. Οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, χωρίς να επιβάλλουν την κυριαρχία της μιας ιστορικής αντίληψης πάνω στις άλλες, μπορούν να γίνουν ένα ενδιαφέρον εργαστήριο ιστορίας για τον χειρισμό των προβλημάτων του παρελθόντος και την ανανέωση της μάθησης της ιστορίας. Γιατί σήμερα το ζήτημα δεν είναι «τι ακριβώς συνέβη στο παρελθόν». Αυτό δεν φτάνει και δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την προβληματική πώς ερμηνεύουμε, τι κάνουμε με αυτά που συνέβησαν, δηλαδή ο χειρισμός του ιστορικού παρελθόντος. Γι' αυτό χρειάζεται να μαθαίνουμε την ιστορία των άλλων και να συγκρίνουμε τις εμπειρίες μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα και τη Λεττονία. Εμείς βρεθήκαμε στο δυτικό, εκείνοι στο ανατολικό στρατόπεδο. Εμείς γνωρίσαμε τον κομμουνισμό ως κίνημα, εκείνοι ως καθεστώς. Αλλη η διάταξη θυτών και θυμάτων σε μας, άλλη σ' αυτούς. Αν διδάξουμε τις δύο εμπειρίες μαζί, τότε εμείς έχουμε να μάθουμε από τους Λεττονούς και εκείνοι από μας. Εμείς δηλαδή μπορούμε να κατανοήσουμε μέσα από τη σύγκριση καλύτερα την ελληνική εμπειρία, και εκείνοι τη λεττονική. Αλλωστε, η συνάντησή μας εκεί κατέληξε, ότι 
«μέσα από τη σύγκριση και την αλληλόδραση διαφορετικών εθνικών οπτικών, οι σπουδαστές, οι δάσκαλοι και γενικότερα οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν μια κριτική ματιά σε ζητήματα τα οποία προηγουμένως δέχονταν απροβλημάτιστα. Μπορούμε δηλαδή να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο, αν μπορούμε να καταλάβουμε πώς ο καθένας φιλοτέχνησε το ιστορικό του πορτραίτο». 
Με αυτό τον τρόπο άλλωστε οι ιστορικοί αποτελούν ενεργά υποκείμενα στις τρέχουσες διαδικασίες.

Ο Αντώνης Λιάκος (1947) σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φυλακίστηκε από τη δικτατορία, υπότροφος για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. (1981-1990), στα Πανεπιστήμια Μπέρμιγχαμ, European University Institute (Φλωρεντία), Πρίνστον, Νέας Υόρκης, Σύντνεϋ, École normale supérieure (Παρίσι), Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Από το 1990 καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο αφορά τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία και την ιστορία και θεωρία της ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει πενήντα μελέτες περίπου και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Το 2012 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για το βιβλίο του Αποκάλυψη, ουτοπία, ιστορία (Πόλις, 2011). Ηλεκτρονική διεύθυνση: aliakos@otenet.gr

  
Χρόνος - διαδικτυακό περιοδικό
  

Αρθρογραφία του Αντώνη Λιάκου στην εφημερίδα Το Βήμα

 
 
Upd 30.8.2017 - Αντώνης Λιάκος: Εγκληματικές ιδεολογίες και δημαγωγία (εφημερίδα Νέα Σελίδα, στο ένθετο Ιδεογράμματα, 28.8.2017)


 
   
 
Αντώνης Λιάκος στον ιστoχώρο Μετά την Κρίση:
  
 

  
Στον ιστοχώρο Μετά την Κρίση - Για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη, τον Μεσοπόλεμο και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε σχέση με τον τωρινό κόσμο:

«Να φοβάστε την καταστροφή του κράτους»! Μια συνέντευξη με τον Timothy Snyder
 

Timothy Snyder: «Έχουμε προθεσμία ενός χρόνου το πολύ για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στις ΗΠΑ»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι