Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Η κατάρρευση συντελέστηκε. Συμπαρασύρει το χτες, το σήμερα και το αύριο

του Τάσου Γιαννίτση
   
© "Μεταρρύθμιση" - Η κατάρρευση συμπαρασύρει το χτες, το σήμερα και το αύριο - 1.7.2015

    
Η κατάρρευση συντελέστηκε. Συμπαρασύρει το χτες, το σήμερα και το αύριο. Όπως και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, θα περάσουν πολλά χρόνια για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση της εμπιστοσύνης, της οικονομίας, των κοινωνικών και πολιτικών αξιών, των θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης, της φτώχειας που θα κυριαρχήσει, και της θέσης της χώρας στον ευρωπαϊκό και πιο άμεσο γεωπολιτικό μας περίγυρο.
Το δημοψήφισμα είναι η επισφράγιση της καταστροφής. Μέχρι να φτάσουμε εκεί και να ακολουθήσουν τα επόμενα πολιτικά βήματα, η σημερινή καταστροφή θα έχει πολλαπλασιαστεί. Δεν θα ανατραπεί από οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οι αδύναμοι θα πληρώσουν πάλι με την κατάρρευση κάθε προοπτικής τους για ένα καλύτερο αύριο σε σχέση με το προχθές. Τα μεσαία στρώματα θα πληρώσουν την ελαφρότητα και την αφέλειά τους. Η επάνω πλευρά της πυραμίδας μπορεί να ωφεληθεί από μια σκοπιά, αλλά θα πληρώσει επίσης πολλά για όσα έγιναν μέχρι τώρα. Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις θα πληρώσουν τα τραγικά λάθη τους. Η χώρα θα πληρώσει τα λάθη όλων μαζί, όπως και τα πολλά λάθη της Ευρώπης. Είναι ο Κασίδης της γνωστής ρήσης. Είναι το τραγικό θύμα της υπανάπτυκτης κατάστασης μιας κοινωνίας που αρνείται να καταλάβει την πραγματικότητα. 
Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε. Η μια μετά την άλλη οι πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν διαδοχικά, συρρικνώθηκαν, απομακρύνθηκαν. Ο κύκλος κλείνει με την Αριστερά και τη σύμπραξή της με την πιο ακραία δεξιά δύναμη και την Χρυσή Αυγή ως προς την πολιτική στόχευση. Το φυτίλι για το Κούγκι έχει ανάψει. Με τη συνοδεία της μισαλλοδοξίας, της απόρριψης της ελευθερίας της σκέψης όλων των άλλων, την αναγόρευση της εισαγγελικής κατηγορίας σε κεντρική πολιτική επιλογή. 
Το ΝΑΙ την Κυριακή είναι αναγκαίο. Δεν θα αποτρέψει την κατάρρευση, καθώς η κατάρρευση θα είναι το βίωμα του καθενός και της καθεμιάς την ημέρα εκείνη. Το ΝΑΙ θα είναι όμως μια ελάφρυνση στη συνείδησή μας, ότι δεν συμμετείχαμε στην τοποθέτηση της ταφόπλακας της χώρας, θα είναι το σύνθημα για ένα ξεκίνημα σε ένα μακρύ νέο κύκλο στην πορεία της χώρας και θα είναι το ελάχιστο που οι παλαιότεροι θα έχουμε να δώσουμε στις νέες γενιές, που μετά το Κούγκι που τους χαρίσαμε, θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν μια νέα Ελλάδα.  
   
Η νέα Ελλάδα είναι απόλυτα αναγκαίο να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την Ευρώπη. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται και από τις δυο πλευρές. Η Ευρώπη πρέπει να ξαναδεί βασικά στοιχεία της στρατηγικής της. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν θεμελιακές υπερβάσεις στη στρατηγική τους. Πριν την Δευτέρα.
Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.
Επίσης το 1993-94 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου (1994-95) και Κώστα Σημίτη (1996-2000). Διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας-Κοινωνικών Υπηρεσιών (2000-01), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-04) και Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004). Το 2011-2012 ήταν Υπουργός Εσωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία πάνω σε θέματα οικονομικής και πολιτικής και μεγάλο αριθμό άρθρων σε θέματα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά.
  
O Τάσος Γιαννίτσης στο Huffington Post

Στον ιστότοπο Μετά την κρίση, του Τάσου Γιαννίτση:
   
Ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στην πολιτική επιθεώρηση Politico, 3.7.2015:
    
«Η ζώνη του ευρώ να μείνει ενωμένη ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στην Ελλάδα. Ίσως θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με μία χώρα σε χρεοκοπία ως μέλος της ευρωζώνης. Ίσως πρέπει να προετοιμάσουμε όλο τον οργανισμό - την ευρωζώνη και την ΕΕ - για να ζει με χώρες με πρόβλημα σαν της Ελλάδας σήμερα. Κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι».
***
Οι θεσμοί λοιπόν αντιδρούν θετικά, στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο, δια στόματος του προέδρου της ΕΕ Ντ. Τούσκ. Τουλάχιστον στα λόγια (προς το παρόν). Πρόκειται για σοφή, ρεαλιστική προσέγγιση στην πραγματικότητα. Και ταυτόχρονα, κατά παράδοξο τρόπο, για καλή αφετηρία ώστε να ξανασκεφτούμε όλοι μαζί οι πολίτες της Ευρώπης πως θα ξεπεραστεί το δομικό σφάλμα του ευρώ και το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ. 
Μια καλή «ανταπόκριση» απο την Ελλάδα είναι η εξής: Όπως οι θεσμοί της ΕΕ αρχίζουν να προβληματίζονται ότι πρέπει να συμβιώνουν με μία χώρα που είναι χρεοκοπημένη, έτσι και η Ελλάδα, ως κοινωνία και ως πολιτικό προσωπικό, πρέπει να συνηθίσει να συμβιώνει με μια επίσημη ΕΕ που έχει λανθασμένη πολιτική. Προσπαθώντας - μαζί με άλλους - να την αλλάξει, αλλάζοντας και η ίδια.

Γ. Ρ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι