Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Στην Ελλάδα δεν έχουν Σχέδιο Β ούτε και Σχέδιο Α

του Βόλφγκανγκ Μύνχάου
  
© Der Spiegel - Wolfgang Münchau:
   
Το πρόβλημα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν είναι το μεσαίο δάχτυλο αλλά ο υψωμένος δείκτης. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο βάραθρο και ο υπουργός Οικονομικών της διδάσκει θεωρητικά μαθήματα στους συναδέλφους και συνομιλητές του.
  
Προφανώς η εαρινή σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ σκιάστηκε από το πρόβλημα της Ελλάδας. Αυτό ισχύει μόνο με την έννοια ότι όλοι μιλούσαν για την Ελλάδα. Δεν έγιναν όμως συνομιλίες για συγκεκριμένα πράγματα. Είμαστε εκεί που ήμασταν πριν. Με μια διαφορά: Οι δανειστές δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν φοβούνται πια μια ελληνική έξοδο.
Μάθαμε απο την Ουάσιγκτων ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει Σχέδιο Β. Δεν ετοιμάζει σχέδια για παράλληλο νόμισμα. Ούτε προετοιμάζεται για έξοδο απο τη ζώνη του ευρώ. Προφανώς δεν έχει ούτε Σχέδιο Α. Εδώ και βδομάδες οι πιστωτές περιμένουν συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. 

Χαρακτηριστική ήταν η εμφάνιση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε μιας συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον. Αντί να εξηγήσει τι συμβαίνει τώρα στην πατρίδα του, έδωσε και πάλι μια διάλεξη σχετικά με τις ανεπάρκειες της ζώνης του ευρώ. Δεν με ενοχλεί τόσο το τεντωμένο μεσαίο δάχτυλο του Βαρουφάκη, όσο ο υψωμένος δείκτης του. Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο σε πολλά από αυτά που λέει. Το γράφω συχνά. Αλλά ποιος νοιάζεται τώρα γι αυτό; Δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική και προτιμά να περιπλανάται σε θεωρητικές σφαίρες.
Αξιοσημείωτη ήταν η διαφορετική στάση του Βαρουφάκη και της Ουκρανής Υπουργού Οικονομικών Ναταλία Γιαρέσκο, η οποία, την ίδια μέρα, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, παρουσίασε στο Ινστιτούτο Peterson με σχολαστική λεπτομέρεια τις μεταρρυθμίσεις που κάνει ή θα κάνει η χώρα της. Η Ελλάδα έλαβε από την ΕΕ 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ουκρανία μόλις δύο δισεκατομμύρια. Από την Ελλάδα έρχεται ένα κήρυγμα. Από την Ουκρανία έρχονται εποικοδομητικές προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση κοντεύει να χάσει και τους λίγους φίλους που της έχουν απομείνει στην Ευρώπη. Θα συμπεριλάβω και τον εαυτό μου σ' αυτή την ομάδα. 
 
Εκτίμησε λανθασμένα την πολιτική δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ;  
Τη συμπεριφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να την εξηγήσω μόνον ως εξής: Τσίπρας και Βαρουφάκης εκτίμησαν λανθασμένα τη στάση των δανειστών. Νόμιζαν ότι θα πάρουν τα χρήματα ούτως ή άλλως. Ιδίως εκτίμησαν λανθασμένα την πολιτική δυναμική. Η ιδέα να απομονώσουν διπλωματικά τη Γερμανία ήταν παράλογη. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη.
Στο εσωτερικό της η ελληνική κυβέρνηση είναι διασπασμένη σε υπερ-αριστερές και μετριοπαθείς δυνάμεις. Αυτή την εσωτερική σύγκρουση ο Τσίπρας πρέπει να τη λύσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είτε επιβάλλοντας ο ίδιος μια σαφή θέση, είτε με νέες εκλογές είτε με ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα για την παραμονή στη ζώνη του ευρώ.
Θα πρέπει να επιλέξει μία από τις ακόλουθες τρεις στρατηγικές:
Η πρώτη επιλογή είναι ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους δανειστές. Πάνω απ' όλα, θα πρέπει να ανακαλέσει την αύξηση των συντάξεων που μόλις αποφασίστηκε. Η μέση σύνταξη βρίσκεται ήδη στο μέσο επίπεδο των συντάξεων στη Γερμανία. Στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη γερμανική, επειδή στην Ελλάδα η πραγματική μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι στα 59 χρόνια και όχι, όπως στη Γερμανία, στα 64. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια για ένα τέτοιο πρόγραμμα, αν η Ελλάδα προχωρήσει σε τέτοιες ακραίες μεταβιβαστικές πληρωμές (Transferzahlungen) εντός της ευρωζώνης. Δεν μπορώ επίσης να φανταστώ, πως ο Τσίπρας θα μπορέσει, έτσι απλά, να ανακαλέσει αυτή τη «μεταρρύθμιση». Ασφαλώς θα γίνουν δύσκολες διαπραγματεύσεις. 
Η δεύτερη επιλογή θα ήταν ένα παράλληλο νόμισμα σε συνδυασμό με έλεγχο της διακίνησης κεφαλαίων - πράγμα που θα τοποθετήσει την Ελλάδα σε ένα είδος «Καθαρτηρίου» ανάμεσα στο «μέσα» και στο «έξω», ανάμεσα στον παράδεισο του ευρώ και την κόλαση της δραχμής. Ή αντίστροφα.
Η τρίτη επιλογή είναι η πλήρης έξοδος από τη νομισματική ένωση.
Και οι τρεις παραλλαγές είναι εφικτές. Και οι τρείς χρειάζονται καλή προετοιμασία. Προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχει προετοιμασία για καμία από τις τρείς. 
  
Δεν υπάρχουν «κομψές» και έξυπνες λύσεις
Κάποια στιγμή, το Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, το ρευστό στην Ελλάδα θα τελειώσει, ακόμη και αν έλθει φρέσκο ​​χρήμα από τη Ρωσία. Πολλές φορές ακούστηκε στην Ουάσιγκτον η εκτίμηση ότι η ζώνη του ευρώ μπορεί να τα βγάλει πέρα μετά από μια Grexit. Θα βοηθήσει σ' αυτό η  αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τόσο αντιπαθείται στη Γερμανία. Εάν φύγει η Ελλάδα, η ΕΚΤ μπορεί τώρα να στηρίξει τις αγορές ομολόγων των λοιπών χωρών της ευρωζώνης.
Αυτό ισχύει για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, η αποχώρηση ακόμη και μιας μοναδικής χώρας θα εκληφθεί ως ρήξη, ως μετατροπή της νομισματικής ένωσης σε ένα νομισματικό σύστημα με είσοδο και έξοδο. Θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο, ένα προδικασμένο. Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις, μια Grexit θα ήταν μνημειώδης οπισθοδρόμηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό δεν μπορώ να το αποδεχτώ επιπόλαια και ελαφρά τη καρδία, ακόμη και μετά από την καταστροφική ελληνική διαπραγματευτική στρατηγική.
Την ίδια στιγμή όμως, δεν βλέπω πως θα συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση η Ελλάδα υπ' αυτές τις συνθήκες. Σ' αυτή τη σύγκρουση, δεν υπάρχουν κομψές και έξυπνες λύσεις.


O Wolfgang Münchau είναι οικονομικός συντάκτης (Financial Times, Spiegel) 

  


   



    
  

Μετά την Κρίση - Wolfgang Münchau: 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι