Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Eρχεται το τέλος κι αυτό φέρνει και κάτι καλό

του Γκέοργκ Ντιτς
   
© SPIEGEL ONLINEGeorg Diez, Das Ende kommt, und das ist auch gut so  (17.10.2014)
  
Ο άνθρωπος έκανε σκλάβα του τη Γη, την αλλάζει, της δίνει άλλη μορφή και τη ληστεύει: Ζούμε στην Ανθρωπόκαινο Γεωλογική Εποχή, στην γεωλογική εποχή που διαμορφώνουν οι άνθρωποι. Μαζί μ' αυτή την έννοια, συνειδητοποιούμε επίσης ότι άν συνεχίσουμε έτσι, όλα θα τελειώσουν. 
   
Όταν η ανθρωπότητα θα είναι νεκρή, τελειωμένη, μια ιστορία του παρελθόντος, όταν θα υπάρχουν μόνον έρημα βουνά
πλαστικού και η θάλασσα θα κοχλάζει, όταν ένας καυτός άνεμος θα φυσά στην ερημιά και θα σαρώνει όλη τη σκόνη που ήταν κάποτε μια πόλη σκορπίζοντάς την στο σκοτεινό αέρα, όταν ο πλανήτης κάποια στιγμή, εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των ανθρώπων αρχίσει σιγά-σιγά να αναρρώνει, τότε ποιοί θα μας θυμούνται; 
Λένε ότι ζούμε ήδη στη γεωλογική εποχή του ανθρώπου, που έχει και ένα επιτηδευμένο όνομα: την αποκαλούν Ανθρωπόκαινο Εποχή οι γεωλόγοι, οι βιολόγοι, οι μετεωρολόγοι, και όλοι οι άλλοι ερευνητές και επιστήμονες που ασχολούνται με την ουσία της ζωής πάνω στη γη, με το πως δημιουργήθηκε, πώς έχει αλλάξει τον πλανήτη, πως θα τελειώσει. Γιατί κάθε παιδί το ξέρει: κάθε τι που έχει αρχή, έχει κάποτε και ένα τέλος
Έχει λοιπόν τεράστια σημασία που συνειδητοποιούμε ότι ζούμε στην Ανθρωπόκαινο Εποχή, δηλαδή ότι έχει ολοκληρωθεί η Ολόκαινος Εποχή, η γεωλογική εποχή πριν αρχίσει ο άνθρωπος να κάνει τη Γη σκλάβα, να την αλλάζει, να την ληστεύει, να χειραγωγεί το κλίμα της, το έδαφός της, τους ωκεανούς της, λίγο-πολύ τα πάντα, εκτός από την άγρια καρδιά της: τον πυρήνα της φωτιάς μέσα στα βάθη της.


Subdivisions of the Quaternary System
System/ Period Series/ Epoch Stage/ Age Age (Ma)
Quaternary Holocene 0.0117-0
Pleistocene Tarantian 0.126-0.0117
Ionian 0.781-0.126
Calabrian 1.80-0.781
Gelasian 2.58-1.80
Neogene Pliocene Piacenzian older
In Europe and North America, the Holocene is subdivided into Preboreal, Boreal, Atlantic, Subboreal, and Subatlantic stages of the Blytt-Sernander time scale. There are many regional subdivisions for the Upper or Late Pleistocene; usually these represent locally recognized cold (glacial) and warm (interglacial) periods. The last glacial period ends with the cold Younger Dryas substage.


  
Serie Klimastufe Pollen- zone Zeitraum
Holozän Subatlantikum X 450 v. Chr. bis heute
IX
Subboreal VIII 3.710–450 v. Chr.
Atlantikum VII 7.270–3.710 v. Chr.
VI
Boreal V 8.690–7.270 v. Chr.
Präboreal IV 9.610–8.690 v. Chr.
Pleistozän
Jüngere Dryaszeit III 10.730–9.700 ± 99 v. Chr.
Ο Γαλάζιος Πλανήτης: σύμβολο της οικολογικής σκέψης 
Το γεγονός ότι συνειδητοποιούμε αυτό, μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα στη σκέψη των ανθρώπων με την πρώτη φωτογραφία του πλανήτη Γη που τραβήχτηκε απο μακριά, όταν ο πρώτος πύραυλος πέταξε στο διάστημα, στη δεκαετία του '60 του περασμένου αιώνα: τόσο καινούργια είναι στην πραγματικότητα η εικόνα της Γης, αυτού του Γαλάζιου Πλανήτη. Για πρώτη φορά,  εκείνη η φωτογραφία αποκάλυψε όλη αυτή την έρημη, χαμένη στο διάστημα ομορφιά, αλλά και το πόσο ευαίσθητη και εύθραστη είναι. Αυτή η εικόνα της Γης πρόσφερε στην οικολογική σκέψη το σύμβολό της. 
Στο Βερολίνο συνήλθαν ένα Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη 2014, μετά από πρόσκληση του Οίκου των Πολιτισμών του Κόσμου, οι επιστήμονες για να συζητήσουν σχετικά με το πότε ακριβώς άρχισε η Ανθρωπόκαινος Εποχή, πώς ορίζεται, τι σημαίνει. Στην πραγματικότητα βρίσκεται μπροστά μας εδώ και καιρό και τη βλέπουμε: στη σκέψη και στον προβληματισμό η καταστροφή είναι παρούσα, η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός που διαδραματίζεται και ο τρόμος δεν περιορίζεται πια στο Halloween. Η Αποκάλυψη έχει γίνει κοινός τόπος. 
Αυτή είναι η πραγματικότητα που είναι κρυμμένη μέσα στην εποχή μας, μια εποχή επιστημονικής φαντασίας: είναι ο σπόρος ενός μέλλοντος που πιθανώς θα έλθει και ίσως είναι αναπόφευκτο. Όμως η Ανθρωπόκαινος Εποχή, αυτός ο όρος που προσφέρει τη δική του μαρτυρία, είναι τόσο σημαντικός για τη σκέψη, γιατί ελευθερώνει τον άνθρωπο από την ακαμψία του και από τους περιορισμούς του και μόνον εν όψει του τέλους δημιουργεί κίνητρο για αλλαγή.

O Georg Diez γράφει στον Spiegel (παλιότερα στην Süddeutsche Zeitung και στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung). Έχει γράψει βιβλία για τους Beatles, τους Rolling Stones για το θέατρο και για το Βερολίνο.  
Μαζί με τον Christopher Roth δημοσίευσε μια σειρά από βιβλία σχετικά με την κοσμοϊστορική εποχή 1980-1981 και http://www.christopherroth.org/?category_name=8081-buch.  
Tο 2009 δημοσίευσε το αυτοβιογραφικό «Ο θάνατος της μητέρας μου» (Der Tod meiner Mutter ).




http://www.amazon.de/Tod-meiner-Mutter-Georg-Diez/dp/3462041428/ref=sr_1_cc_1?s=aps&ie=UTF8&qid=1413934393&sr=1-1-catcorr&keywords=Der+Tod+meiner+Mutter

H Elizabeth Kolbert και η Naomi Klein 
συζητούν για την κλιματική αλλαγή

Γη - Ο Γαλάζιος Πλανήτης
 

Elizabeth Kolbert  - Can Climate Change Cure Capitalism?   (4.12.2014)




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι