Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ : Ψέμματα και λάθη

 του Τάσου Τέλλογλου
δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα © protagon.gr

Πώς κλείνει και πώς ξανανοίγει ένα κανάλι που θέλει να κρατήσει το ελάχιστο από το ακροατήριό του; Όχι με τον τρόπο του Σίμου Κεδίκογλου. Ένα κανάλι, που μένει επί μήνες κλειστό, δεν ξανανοίγει εύκολα. Αν θέλεις να το κλείσεις για να "σπάσεις" τη συνδιοίκηση των συνδικαλιστών, το κάνεις το προηγούμενο βράδυ και το ανοίγεις την άλλη μέρα το πρωί.
Αν θέλεις να καταργήσεις τα έξι λογιστήρια που έχει η ΕΡΤ, προσπαθείς να τα ενοποιήσεις, δεν χρειάζεται να την κλείσεις. Αν θέλεις να κλείσεις τους τοπικούς σταθμούς, δεν χρειάζεται να ρωτήσεις τους βουλευτές που αντιδρούν. Αν θέλεις χρηστή διοίκηση, δεν στέλνεις στο πλατό τις κόρες πρώην υπουργών του κόμματός σου. Και αν θέλεις να εξορθολογίσεις τις παραγωγές, δεν επιβάλλεις τις παραγωγές της αρεσκείας σου, με σημειώματα που φέρουν την ένδειξη «εντολή υπουργού».

Δούλεψα στην ΕΡΤ και έφυγα μετά από δύο χρόνια διότι δεν άντεχα το εργασιακό κλίμα του «χαλάς την πιάτσα». Οι χθεσινές ανακοινώσεις δεν έχουν τίποτα να κάνουν με πραγματική μεταρρύθμιση. Διότι δεν είναι σχέδιο που αντέχει σε σοβαρή κριτική, να εμπορεύεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα ο κ. Στουρνάρας και να θέτουμε ως στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, χωρίς να γνωρίζουμε τι πρόγραμμα θα υπηρετεί αυτό το τέλος.
Οι συγκρίσεις με τα ιδιωτικά κανάλια δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια. Προκαλώ όποιον θέλει να απαντήσει, να σκεφθεί μια εκπομπή σε ιδιωτικό κανάλι που προάγει τον πολιτισμό. Αντίθετα, στην ΕΡΤ, γνωρίζω μια ντουζίνα τέτοια προγράμματα.
Αλλά ακόμα και με τα κριτήρια της απόφασης Κεδίκογλου, ποιο ιδιωτικό κανάλι είναι βιώσιμο; Μήπως γνωρίζει ένα ο κ. Κεδίκογλου; Και αν δεν είναι βιώσιμα, από πού επιδοτούνται; Ποιο ιδιωτικό κανάλι συμμετέχει σε συμπαραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, έχει εκπομπή για το βιβλίο, τη μουσική, το θέατρο ή παιδικό πρόγραμμα, έστω και αυτό το υποτυπώδες; Όσο για την ενημέρωση, ο κ. Κεδίκογλου θα έπρεπε να αναζητήσει το λόγο της χαμηλής απήχησης της ΕΡΤ στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την δημόσια τηλεόραση εκείνος, οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΕΡΤ στον τομέα ενημέρωσης είναι - με ελάχιστες εξαιρέσεις - ένας καθρέφτης του κομματικού μας συστήματος.

Όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό; Ούτε ένα ευρώ. Απεναντίας, το κράτος καταβάλλει ένα μέρος του τέλους που πληρώνουμε στο όνομα της ΕΡΤ για να πληρώνει τις επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών και άλλες υποχρεώσεις του. Αποτελεί η χθεσινή απόφαση για την ΕΡΤ μέρος ενός σχεδίου για την απομάκρυνση από το Δημόσιο όσων δεν χρειάζονται; Μέρος ενός συνολικού σχεδίου; Μήπως μία οριζόντια κίνηση που πρώτα αποφασίζεται και στη συνέχεια αναζητούνται τα επιχειρήματα για να νομιμοποιηθεί;
Οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε συμπαθείς και 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες είναι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα, μετά την ΕΡΤ, να βρει άλλους 1.200 υπαλλήλους για να διώξει. Δεν τους έχει βρει. Αλλά, το κυριότερο, δεν έχει τα κριτήρια πώς θα τους βρει.
Το απρόοπτο αλλά προαναγγελθέν ναυάγιο της πολλά υποσχόμενης εξαγοράς της ΔΕΠΑ από την Gazprom και ο τρόπος που χειρίζεται η ηγετική ομάδα της ΝΔ την εξυγίανση της ΕΡΤ φαίνονται δύο ξεχωριστές περιπέτειες, αλλά ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες (μεσάζοντες εισαγωγών ενέργειας - εφοπλιστές) και τα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι δύο χωριστοί, ξένοι μεταξύ τους κόσμοι; Ερεύνησε κανείς από τους πολλούς δαιμόνιους ρεπόρτερς που διαθέτει η χώρα, μήπως τυχόν, τα ίδια πρόσωπα που μεσολαβούν στην εισαγωγή υδρογονανθράκων και καθορίζουν τις τιμές καταναλωτή, είναι βασικοί μέτοχοι ή επενδυτές ιδιωτικών καναλιών και άλλων ΜΜΕ; Ή χρειάζεται να ψάξει ο ίδιος αυτοπροσώπως ο "αστυνόμος Χαρίτος";
Υπάρχει όντως βαρειά ευθύνη της προβεβλημένης "αφρόκρεμας" του δημοσιογραφικού κόσμου, για πολλά κακώς κείμενα. Τα "ρετιρέ" της είχαν (ή έχουν) μισθούς εφάμιλλους των χρηματοπιστωτικών golden boys - και φυσικά συνδιοικούσαν ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Αλλά ποιοί διόριζαν συγγενείς και κομματικούς φίλους στις καλοπληρωμένες θέσεις; Έκανε κάποιος από τους κυβερνώντες κάτι στην πράξη γι' αυτήν την φούσκα (μάλλον μικρή σε σχέση με άλλες), όπως και για πολλές άλλες φούσκες, εδώ και 5 χρόνια, μετά το 2008, ή μετά το Μνημόνιο; Μήπως κυβερνούσαν τη χώρα οι δημοσιογράφοι;
Η παλιά αυτοκαταστροφική ΝΔ με την άγνοια κινδύνου και τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές γραμμές (θυμάται κανείς το κυνήγι της ...αυτοδυναμίας τον Μάϊο του 2012 ;) αναγεννάται από την τέφρα της; 
Δεν θέλουν να πουλήσουν τα "ασημικά". Είναι βαρειά αλλά κερδοφόρα. Άραγε, το βάρος τους θα την πάρει μαζί του  κάτω, στο βυθό της Μεσογείου;
Γ. Ρ.

ΕΡΤ: Η σπασμωδική προχειρότητα του «ξαφνικού θανάτου» του Προκόπη Δούκα (Athens Voice, 12.6.13, αναδημοσίευση στην Πολιτική Επιθεώρηση)


"Η ΕΡΤ δεν είναι το αμπέλι του παππού κανενός", δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονικης Γιάννη Μπουτάρη (από το NewsBeast.gr):  
"Η ΕΡΤ όντως χρειάζεται εξυγίανση και εξορθολογισμό, αυτό είναι παγκοίνως γνωστό - αφού έτσι την κατάντησαν οι κυβερνώντες τα τελευταία 30 χρόνια....Δεδομένου ότι η ΕΡΤ χρηματοδοτείται αυτοτελώς μέσω του ανταποδοτικού τέλους, το κλείσιμό της δεν έχει δημοσιονομικό όφελος... Επιπλέον, η ΕΡΤ είναι δημόσια κοινωνική περιουσία, δεν είναι το αμπέλι του παππού κανενός, δεν μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είναι προφανής η χρησιμότητα της ΕΤ-3 ως καναλιού για όλη την ελληνική περιφέρεια".
Η στάση του δημάρχου τον τιμά, ιδιαίτερα επειδή μέσω της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ΤV-100 συνεχίζει να μεταδίδεται το σήμα της ET3.

Το τέλος των ψευδαισθήσεων - άν υπάρχουν - και των ενδεχόμενων πειρασμών "ευπρεπούς υποχώρησης", για τους 2 μικρότερους κυβερνητικούς συμμάχους:
O Ν. Κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Με κλειστά τα κανάλια της ΕΡΤ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευοδωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξυγίανση του δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεν μπορώ, συνεπώς, να συμβάλω σε ένα εγχείρημα, που θεωρώ εκ των προτέρων καταδικασμένο» (Δεν γίνεται εξυγίανση με την ΕΡΤ κλειστή  - εφημερίδα "Καθημερινή", Πέμπτη, 13 Iουνίου 2013). 
             
Ο κ. Αλιβιζάτος, επί υπουργίας Μόσιαλου είχε εκπονήσει σχέδιο για σύγχρονη ραδιοφωνία και τηλεόραση. 

Η χαμένη ευκαιρία για την ΕΡΤ - του Ηλία Μόσιαλου (ή πώς το 2011, ο κορμός της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία, είχε απορρίψει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και τις προτάσεις της "επιτροπής Αλιβιζάτου", που στόχευαν στην ανεξαρτησία της ΕΡΤ από την εκάστοτε κυβέρνηση, τα κόμματα και τους συνδικαλιστές της).

"...Βιάστηκαν να εκδηλώσουν την επίθεσή τους προσπαθώντας ν’ αλλάξουν απεγνωσμένα την ατζέντα μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ και της GazProm. Και τα κατάφεραν προς στιγμήν, μόνο που η καινούρια ατζέντα ήταν ακόμα δυσμενέστερη γι’ αυτούς..." (Χριστόφορος Κάσδαγλης, "Τσομπανάκος ήμουνα, την ατζέντα άλλαζα", αναδημοσίευση στην ιστοσελίδα ecoleft.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 2013 - 2022

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται

Το δημοκρατικό αίτημα των καιρών: Το δίκιο των νέων γενεών και των γενεών που έρχονται
Χρίστος Αλεξόπουλος: Κλιματική κρίση και κοινωνική συνοχή

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:<br>Αντρέϊ Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι
Πως η αγάπη επουλώνει τη φθορά του κόσμου

Danilo Kiš:

Danilo Kiš:
Συμβουλές σε νεαρούς συγγραφείς, και όχι μόνον

Predrag Matvejević:

Predrag Matvejević:
Ο Ρωσο-Κροάτης ανιχνευτής και λάτρης του Μεσογειακού κόσμου

Azra Nuhefendić

Azra Nuhefendić
Η δημοσιογράφος με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις, γράφει για την οριακή, γειτονική Ευρώπη

Μάης του '36, Τάσος Τούσης

Μάης του '36, Τάσος Τούσης
Ο σκληρός Μεσοπόλεμος: η εποχή δοσμένη μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου - συμβόλου

Ετικέτες

«Γενιά του '30» «Μακεδονικό» 1968 1989 αειφορία Ανδρέας Παπανδρέου αντιπροσωπευτική δημοκρατία Αριστοτέλης Αρχιτεκτονική Αυστρομαρξισμός Βαλκανική Βαρουφάκης βιοποικιλότητα Βρετανία Γαλλία Γερμανία Γκράμσι Διακινδύνευση Έθνος και ΕΕ Εκπαίδευση Ελεφάντης Ενέργεια Επισφάλεια ηγεμονία ΗΠΑ Ήπειρος Θ. Αγγελόπουλος Θεοδωράκης Θεσσαλονίκη Θεωρία Συστημάτων Ιβάν Κράστεφ ιστορία Ιταλία Καντ Καρλ Σμιτ Καταναλωτισμός Κεντρική Ευρώπη Κέϋνς Κίνα Κλιματική αλλαγή Κοινοτισμός κοινωνική ανισότητα Κορνήλιος Καστοριάδης Κοσμάς Ψυχοπαίδης Κράτος Πρόνοιας Κώστας Καραμανλής Λιάκος Α. Λογοτεχνία Μάνεσης Μάξ Βέμπερ Μάρξ Μαρωνίτης Μέλισσες Μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης Μέσα Ενημέρωσης Μεσόγειος Μεταπολίτευση Μιχ. Παπαγιαννάκης Μουσική Μπερλινγκουέρ Νεοφιλελευθερισμός Νίκος Πουλαντζάς Νίτσε Ο τόπος Οικολογία Ουκρανία Π. Κονδύλης Παγκοσμιοποίηση Παιδεία Πράσινοι Ρήγας Ρίτσος Ρωσία Σεφέρης Σημίτης Σολωμός Σοσιαλδημοκρατία Σχολή Φραγκφούρτης Ταρκόφσκι Τουρκία Τραμπ Τροβαδούροι Τσακαλώτος Τσίπρας Φιλελευθερισμός Φιλοσοφία Χαλκιδική Χέγκελ Χριστιανισμός Acemoglu/Robinson Adorno Albrecht von Lucke André Gorz Axel Honneth Azra Nuhefendić Balibar Brexit Carl Schmitt Chomsky Christopher Lasch Claus Offe Colin Crouch Elmar Altvater Ernst Bloch Ernst-W. Böckenförde Franklin Roosevelt Habermas Hannah Arendt Heidegger Jan-Werner Müller Jeremy Corbyn Laclau Le Corbusier Louis Althusser Marc Mazower Matvejević Michel Foucault Miroslav Krleža Mudde Otto Bauer PRAXIS International Ruskin Sandel Michael Strauss Leo Streeck T. S. Eliot Timothy Snyder Tolkien Ulrich Beck Wallerstein Walter Benjamin Wolfgang Münchau Zygmunt Bauman

Song for the Unification (Zbigniew Preisner -
Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube

Song for the Unification (Zbigniew Preisner - <br>Elzbieta Towarnicka - Kr. Kieślowski) - youtube
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον...
Ἡ ἀγάπη ...πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει...
Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα·
μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη (προς Κορινθ. Α΄ 13)

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»

Zygmunt Bauman: «Ρευστές ζωές, ρευστός κόσμος, ρευστή αγάπη»
«Είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξος»

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
«Χριστούγεννα με τον Κοκκινολαίμη – Το Αηδόνι του Χειμώνα»

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι

Ψηλά στην Πίνδο, στο Περτούλι